Stäng fönster Piteå kn, STADSVAPNET 6 FD RÅDHUSET, PITEÅ

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - 1666 brann stora delar av Öebyn ner och invånarna flyttade österut, till Häggholmen där Piteå ligger idag (se Axelson, 1983). Det tog tid att bygga upp staden igen, och ryssarnas härjningar 1721 försenade arbetet ännu mer, bland annat brändes det första rådhuset till grunden. 1725 var det återuppbyggt och fungerade som rådhus till början av 1800-talet då det också brann. Det tredje rådhuset skulle ha uppförts av sten men kostnaden blev för hög och till slut fick man dispens hos Kungl. Maj:t för att återigen uppföra ett hus av trä.

Detta, ännu befintliga rådhus, placerades vid Rådhustorget, på samma tomt där de tidigare två rådhusen hade stått. Torget anlades redan på 1600-talet och är ett av landets två torg där hörnen är igenbyggda av hus. Med undantag av vissa invändiga förändringar, bland annat en genomgripande modernisering 1951, ser huset ut som det gjorde då det stod färdigt.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-16, Axelson, Alf W, "Om Piteå förr och nu", Piteå, 1983