Stäng fönster Kungsbacka kn, ÖLMEVALLA 2:1 ÖLMEVALLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÖLMEVALLA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger lite högt mot bergssidan till, med Ölmevalla prästgård och pastorsexpedition belägna omkring en halv kilometer i nordost. Vid prästgården återfinns också den medeltida ödekyrkogården. Båda kyrkornas lägen har en påtaglig närhet till Näsbofjorden. Med tanke på landhöjningen måste medeltidskyrkan ha legat nära Näsbofjordens strandlinje. Socknen består till största delen av öppen odlingsmark i dalgångarna samt i övrigt av kuperade skogsmarker.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (ÖLMEVALLA KYRKPLATS). Murad gråstenskyrka, sannolikt av medeltida ursprung. Vapenhus i långhusets sydvästra del. Kyrkan förlängdes österut 1762, och fick då en halvrund koravslutning. Fristående klockstapel. Kyrkan revs 1885 i samband med uppförandet av en ny kyrka på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan byggdes 1884-85 efter ritningar av arkitekterna Ernst Jacobsson och Adrian Crispin Peterson. Kyrkan uppfördes med ett rektangulärt långhus och en smalare polygonal sakristia i öster samt torn i väster. I början av 1900-talet tillbyggdes ett pannrum framför långhusets nordportal.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt klädd med gult fasadtegel. Exteriören artikuleras med bland annat bågfriser och strävpelare. Tornet har en reslig spira. Murarna genombryts av dubbelkopplade fönsteröppningar. Huvudingångar genom tornets bottenvåning, samt mitt på långhusets södra långsida. Även interiören har förändrats vid flera tillfällen under 1900-talet. Kyrkorummet täcks av ett välvt innertak. Inventarierna härrör huvudsakligen från den nya kyrkans byggnadstid.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR -