Stäng fönster Gagnef kn, FLODA KYRKBY 25:2 FLODA KYRKA

Historik
Medeltida socken. Kyrkan har funnits i Floda åtminstone från 1332 då biskop Egislus Haqvini stadfäste ett brev från sin avlidne företrädare - "givet vid Floda kyrka".

Den murade kyrkan består av ett tvåskeppigt långhus, med altaret i det södra skeppet, utbyggd sakristia i öster (i flykt med den norra långhusmuren) samt västtorn.

I: Av den ursprungliga medeltidskyrkan, vars uppförandetid inte närmare kan preciseras, återstår ännu partier av långhusets västgavel och sydmur.

II: Kyrkans nuvarande utformning är resultatet av en radikal ombyggnad 1724-37; då revs murarna i norr och öster samt vapenhus och sakristia, och kyrkan vidgades åt norr. En klockstapel ersattes 1797 med det nuvarande västtornet under ledning av byggmästare Eric Sjöström från Torsåker.

Kyrkan har vitputsade, osmyckade fasader och rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset fick sitt branta, brutna valmtak 1781-87. Den låga sakristian i öster har valmat tak. Tornet, med rundbågiga ljudöppningar, kröns av en fyrkantig lanternin med kort spira. Ingångar finns på tornets västsida, sidoingång på södra långhusväggens östra del.
Det tvåskeppiga kyrkorummets kupolvalv härrör från 1700-talets genomgripande ombyggnad. Altaret är asymmetriskt placerat i det södra skeppet. Altartavlan, krönt av förgylld strålsol, målades 1774 av Johan Iverus Bernhardi och föreställer Kristus med profeterna på Förklaringens berg. Predikstolen är tillverkad av sockenbon korpral Knipa 1774, efter förebild från Grangärde kyrka.
Restaureringar har ägt rum 1882, 1932 (arkitekt Ärland Noreen) och 1990-95..