Stäng fönster Enköping kn, NYSÄTRA 12:1 NYSÄTRA KYRKA

Historik
Nysätra kyrka ligger mitt på en långsmal slätt. Bevarade rester av ett triumfkrucifix från 1300-talet tyder på att här funnits en tidigare kyrka.

Nysätra är en typisk senmedeltida salkyrka uppförd i tegel. Långhuset med det fullbreda koret har rektangulär plan och täcks av stjärnvalv. Sakristia och vapenhus är vidbyggda i norr respektive söder. Kyrkan täcks av höga, branta sadeltak.

Långhusets gavelrösten pryds av medeltida blinderingar. Långhus och sakristia är uppförda under 1400-talet. Valven slogs under senare delen av 1400-talet, och då antas även vapenhuset ha tillfogats.

I början av 1800-talet skedde en del exteriöra förändringar. Södra långväggen murades på till följd av sättningar, gavelröstena fick till följd av detta behuggas och taket byggas om. Tegel till murningsarbetena fick man genom att riva sakristivalvet. Under denna period förstorades även fönstren och nya upptogs på norra sidan. 1916 fick kyrkan skiffertak.

Interiören restaurerades 1938-39 under ledning av arkitekt Ärland Noreen.