Stäng fönster Kungsbacka kn, GÄLLINGE 4:5 GÄLLINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GÄLLINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i utkanten av bebyggelsen, på gränsen mellan skogsmark och öppen odlingsmark. Socknen består av öppen odlingsmark i dalgången ned mot Löftaån samt i övrigt till största delen av skogs- och mossmarker.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med en halvrund koravslutning i öster. I väster ett torn och i norr en vidbyggd sakristia. I den nuvarande byggnadens västra del ingår delar av en sannolikt medeltida kyrka. Kyrkan ombyggdes 1765-66 och erhöll då den nuvarande koravslutningen. 1828 uppfördes i väster ett torn som ersättning för en äldre klockstapel. Sakristian på korpartiets norra sida uppfördes 1884.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad. Långhuset har tegeltäckt sadeltak och tornet kröns av en för byggnadstiden tidstypisk flack huv och lanternin. Huvudingångar genom tornets bottenvåning i väster, samt i sydöst till korpartiet. Kyrkan är även invändigt vitputsad, och får en speciell karaktär genom murarnas olika tjocklek och korfönstrens asymmetriska placering. Kyrkan har ett tunnvalv av trä, försett med figurativt måleri från 1776 av okänd målare. På muren bakom altaret finns draperimålningar, som tillsammans med takmålningarna åter framtogs vid en restaurering 1930-31, efter förslag av arkitekt Axel Forssén. Altaruppsatsen utfördes 1757, medan predikstolen sammanställdes 1795, delvis av äldre delar.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Delar av en medeltida sandstensdopfunt förvaras i kyrkan.