Stäng fönster Åmål kn, MOTORN 1 THORSTENSSONS MEKANISKA VERKSTAD

Historik
C W Thorstensons Mekaniska Verkstad var en liten arbetsplats med bara några få anställda. Produktionen byggde på en kombination av hantverk och tidigindustriell teknik. Carl Wilhelm Thorstenson var själv ingenjör och konstruerade ett självrensande tröskverk som tillverkades i verkstaden. Man hade planerat att producera tjugo stycken, men bara åtta eller nio blev klara. Man gjöt också babbittsmetall. Detta är en legering vars främsta användning var som antifriktionsmetall i lagerdelar. (Detta var före kullagrens tid.) På 1930-talet konstruerades en styrning för bandsågsblad som sedan togs i produktion i verkstaden. C W Thorstenson hade då fallit ifrån, och verkstaden drevs vidare av sonen Henry. Han fick god hjälp av sin bror Johan, som bodde i Göteborg. På 1940-talet började tillverkningen av ett speciellt fjäderblad till spolpumpsventiler att användas på större båtmotorer.

Verkstaden drevs i liten skala utan att expandera nämnvärt i omfattning. Under de sista decennierna som verkstaden var i drift hade man en enda anställd. Verksamheten drevs fram till mitten av 1970-talet då den minskade och slutligen lades ner.

C W Thorstensons Mekaniska Verkstad håller nu på att byggas upp till ett industrimuseum. Verkstadsdelen är återställd och remdriften och maskinerna fungerar som på 1920-talet. Möbler och lösöre i bostaden skingrades vid en auktion, men arbete pågår för att rekonstruera och återställa rummen och kontoret för att få en komplett miljö från tidigt 1900tal. En industrihistorisk utställning med produkter från Åmåls industrier är under uppbyggnad på andra våningen i byggnaden. Projektet drivs av museiföreningen "C W Thorstensons Mekaniska Verkstad", Åmåls kommun och Älvsborgs länsmuseum.

KÄLLA: Broschyren "Industrimuseet C W Thorstensons mekaniska verkstad" text av Helena Nygren, Älvsborgs länsmuseum.

Byggnadsminnesförklaringen omfattar verkstadsbyggnaden uppförd i två våningar med faluröd liggande fasspontpanel och den söder om denna liggande jordkällaren samt ett uthus. I skyddsområdet ligger ytterligare ett avträde. Verkstadsbyggnaden uppfördes runt 1920. De övriga husen är av senare datum. Husen ligger öppet på en sluttande tomt och fastigheten begränsas i väster av en granhäck.

Firmans grundare Carl Wilhelm Thorstensson etablerade sig i Åmål omkring 1920 efter ett antal år i Amerika, där han bl a tillverkat babittsmetall samt delar till båtmotorer mm.
Verksamheten lades ned vid mitten av 1970-talet och fastigheten inköptes av kommunen 1989.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 1994-01-24, Dnr 221-8389-91.