Stäng fönster Gotland kn, VISBY ÖSTERMUR 13 KV ÖSTERMUR 13

Historik
KVARTERET ÖSTERMUR - Kvarteret Östermur utgör ett långsträckt område på den norra Klinten och sträcker sig längs ringmuren från Dalmanstornet i norr till Österport i söder. Mot väster angränsar kvarteret till Norra Murgatan, Klinttorget och Östra Tullgränd. Söder om Klinttorget breddas kvarteret och sträcker sig längre västerut från ringmuren för att sedan åter smalna av. Kvarteret är beläget på den östligaste delen av norra Klinten, som i äldre handlingar kallades Österklint. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 161-182.
Den sydligaste delen av Östermur började bebyggas vid slutet av 1600-talet, men i övrigt var området vid den här tiden obebyggt. Den första bebyggelsen utgjordes av en bödelstuga och enkel trähusbebyggelse. Under 1700-talet användes större delen av kvarteret för odling och ingick i den så kallade Biskopsåkern. Åkermarken avstyckades och infästes år 1782 och en småskalig trähusbebyggelse började breda ut sig i området mellan kålgårdar och åkrar. De flesta av husen placerades med långsidan i linje med gatan i väster. I denna del av staden bodde vid den här tiden fattigmansbefolkningen. Längst söderut i kvarteret, på nuvarande Östermur 25, uppfördes 1774 stadens östra tullhus som sedan revs 1909. Under 1800-talet byggdes flera hus av något större skala i kvarteret, främst var dessa lokaliserade söder om Klinttorget där tomterna är rymligare. Intill Klinttorget, på nuvarande Östermur 26, fanns under 1800-talets andra hälft en pump som försörjde den här delen av området med vatten. Pumpen ersattes under tidigt 1900-tal av den nuvarande brandstationsbyggnaden. I kvarteret har även bland annat förekommit slakteri, mjölkbutik och cykelverkstad.
I stort sett har kvarteret bevarat tomtindelningen från infästet 1782, med undantag av några mindre förändringar för tomterna söder om Klinttorget. Kvarteret utgörs av 26 fastigheter, där fyra av dessa är obebyggda och utgörs av grönområde eller tillhör gaturummet. Övervägande delen av byggnaderna är mycket väl bevarade och har ut mot gaturummet behållit den ursprungliga karaktären. Norra Murgatans sträckning mellan Klinttorget och Lancastergränd är en mycket väl sammanhållen och god representant för norra Klintens 1700- och 1800-talsbebyggelse. Dock har byggnaderna mera som regel än undantag moderniserats, reveterats och tillbyggts mot gårdarna under 1800- och 1900-talet. Idag är kvarterets befolkning blandad och flera av fastigheterna bebos endast säsongsvis.

ÖSTERMUR 13 - Fastigheten Östermur 13 är belägen i kvarterets mellersta del, angränsande till Norra Murgatan i väster och till ringmuren i öster. Fastigheten avstyckades 1782 och fick då den nuvarande tomtgränsen. Tidigare benämndes den Klinteroten IV:173. Enligt husklassifikationen från 1785 finns det på denna tomt ett trähus med brädtak, vilket borde vara uppfört mellan 1782 och 1785.
Byggnaden som omnämns i husklassifikationen motsvarar det befintliga bostadshuset i reveterat skiftesverk under plåttak på fastigheten, placerat i det nordvästra hörnet med den västra långsidan ut mot gatan. Öster om denna byggnad, längs den norra fastighetsgränsen, finns ett bakbygge som tillkom 1966. Sammanbyggt med ringmuren i det nordöstra hörnet finns ett gårdshus, vilket troligen är från 1960-talet och som inrymmer sommarrum, förråd och sopbod. Då gårdshuset uppfördes ersatte det en tidigare uthuslänga, troligen från 1800-talet, som låg längs ringmuren i öster. Söder om uthuslängan, i tomtens sydöstra hörn, låg ett avträde som liksom uthuset revs vid den här tiden.
Mot gaturummet avgränsas fastighetens gårdsrum via murade och tegelavtäckta grindstolpar och en gångport med stående träpanel. Även mot grannfastigheterna i norr och söder finns murar. Mot öster skapar ringmuren en för gården stämningsfull inramning. Trädgården är gräsbevuxen och har planterade fruktträd och rabatter. Bitvis är den belagd med kalkstensflis och betongplattor.