Stäng fönster Umeå kn, HOLMÖN 21:1 HOLMÖNS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Holmöns kyrka är belägen på större ö inom ålderdomlig bybebyggelse. Holmöns första kyrka, Helena Elisabethkyrkan från 1802, är numera rekonstruerad och återuppförd 1958 påGammliaområdet inne i Umeå.

Holmöns nuvarande kyrka uppfördes 1891 efter ritningar av Fritz Eckert. Det är en långhuskyrka av trä med vidbyggd sakristia i norr och gaveltorn i söder. Kyrkan präglas av nygotik med inslag av nyklassicism. Till nygotiken hör främst s k snickarglädje i gavlarna och i det lilla vindskyddet ovanför huvudingången i väster. Koret täcks av ett tredingstak, likaså långhuset som även har öppen takstol. 1933 utfördes en genomgripande upprustning under ledning av Kjell Wretling som bl a innebar att korfönstret sattes igen och altartavlan tillkom, en målning av G (troligen Gerda) Höglund. 1959 ombyggdes läktaren. Upprustningar vidtogs 1967, 1979 och 1984.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999