Stäng fönster Ljungby kn, ANNERSTAD 3:4 ANNERSTADS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1823-24 av länsbyggmästaren Peter Österlöf från Varberg efter ritningar av Johan Abraham Wilelius 1823. Beslut om nybygge hade tagits 1822. Den nya kyrkan uppfördes i omedelbar närhet av den gamla kyrkan och kyrkogården. Invigd av biskop Esaias Tegnér 1826.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd, halvrund sakristia i öster och torn i väster. Ingång genom tornet samt mitt på sydsidan. Sakristian nås genom två symmetriskt placerade kordörrar. Uppförd av sten samt putsad och vitkalkad. Taktäckning av kopparplåt. Portalomfattning av huggen sten. Listverk av trä.

EXTERIÖR - Byggnaden följer ritningarna från 1823 (se fig 87) och har en för tiden typisk exteriör.

INTERIÖR - Interiören präglas till stor del av 1900-talets renoveringar. Inredningen är dock, frånsett bänkinredningen, ursprunglig. Altartavlan, som är en kopia efter Växjö domkyrkas altartavla av G E Schröder från 1733, visar Nattvardens instiftande och utfördes 1834 av kaptenen och konstnären Salomon Andersson i Växjö. Den klassicerande inramningen följer ritningen från 1823, där ett kors anges som altarprydnad. Predikstolen, som utgörs av en enkel rund korg utan ljudtak, försågs med emblem 1902. Samtidigt fick också kordörrarna sin rika dekor och nummertavlan anskaffades. Orgeln är byggd 1826 av orgelbyggaren Johan P Åberg från Vassmolösa. Orgelverket har senare ersatts av ett nytt.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993