Stäng fönster Ånge kn, STOMJORDEN 1:3 BORGSJÖ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Borgsjö kyrka uppfördes 1766-68 av kyrkbyggmästaren Daniel Hagman efter sannolikt egna ritningar. Den är en av Hagmans mest berömda verk och kom att stå som modell till flera kyrkor. Han hade till sin hjälp gesällerna Johan Daniel Hagman och Lars David Geting. Kyrkan ersatte en medeltida kyrka på samma plats. Invigning ägde rum den 12 januari 1772.
Klockstapeln nordväst om kyrkan byggdes 1782 av Pål Persson från Stugun på åttsidig undre bod med därovan balustergalleri och lökkupol med spira. Stegporten uppförd 1806-08 av Peh Hagmansson, placerad till 1906 söder om kyrkan.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med kor i öster och sakristia på nordsidan. Ursprungligen huvudingång mitt på sydsidan. Numera användes den mindre ingången på västgaveln. Separat senare upptagen ingång till sakristian från väster.
Materialet är gråsten, granit till sockeln och tegel i valv samt i dörr- och fönsteromfattningar. Äldre murar ingår i korväggen.Fasaderna är avfärgade i en starkt rosa nyans med vita omfattningar och hörnkedjor. Vitmålad takryttare av trä med lanternin. Spåntak, plåttak på takryttarens takfall.

EXTERIÖR - Ursprungsritningar saknas. Taket brutet och valmat. På takets mitt en takryttare med karnissvängt tak och urtavlor på var sida och krönt av en fyrsidig lanternin med höga rundbågiga fönster. Mittingången på sydfasaden inramad av pilastrar, vilka bär upp ett entablement och däremellan ett rundfönster. Djupa rundbågiga fönsterni-scher med upptill tresidigt avslutade fönster. En enklare ingång i väster. Exteriören synes vara oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Interiörens utsmyckning tillkommen under de närmaste decennierna efter invigningen och är därefter i stort oförändrad. Väggarna ljust putsade. Innertaket består av tre ribblösa valv av tegel varav det mellersta är indelat i åtta kappor och de västra och östra i sex kappor. Liksom i Attmar slutar de mittersta strålarna tvärt en bit ner på långhusväggarna. Golvet av trä men det något förhöjda korpart-iet har kalkstensplattor. Som altarprydnad uppsattes till att börja med sannolikt den oljemålning med Kristus på korset och de nedanför stående Maria, Johannes och Maria Magdalena, som var skänkt 1734 av den från Borgsjö bördige målaren Petter Eriksson Norberg och hans hustru. Tavlan hänger numera på nordväggen. Den nuvarande altaruppställningen snidad av Johan Edler d.ä, 1783 med infällda målningar föreställande "Helga tre konungars tillbedjan" och i understycket "Nattvardens instiftande", båda utförda av målaren Holm från Stockholm 1794. Predikstolen med i stora mittfältet i relief återgivna "Såningsmannen" och i sidofälten olika emblem tillverkades likaså av Edler 1771 och stofferades av Paul Hallberg från Hudiksvall. Skulpterat gråmålat draperi på bakstycket.
Bänkinredningen med blomstermålning på dörrar och skärmar samt läktaren är utförda av snickaråldermannen Olof Hillgren. Bänkskärmarna och en del fält i läktarbarriären prydda med 1600-tals målningar,de övriga målade av P Hallberg. Orgelfasadens dekor krönt med GIII:s monogram snidade av Olof Berggren 1790, vilken även snidade och donerade nummertav-lornas förgyllda ramar 1798. Orgelverket byggt 1970.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997