Stäng fönster Tyresö kn, TYRESÖ 1:7 TYRESÖ SLOTT

Historik
Tyresö slott uppfördes 1630-33 av friherre Gabriel Gustaf Oxenstierna och ombyggdes genomgripande på 1760-talet av riksrådet Carl Fredrik Scheffer. En tredje stor förändring skedde på 1890-talet, då ägaren, markis Claes Lagergren, med hjälp av arkitekt Isak Gustaf Clason på tidstypiskt manér sökte återge slottet dess 1600-talskaraktär. Slottsomgivningen mot söder och öster präglas av en park, skapad av arkitekt Fredrik Magnus Piper, som anses vara det tidigaste exemplet på en romantisk engelsk park i Sverige. Slottet har exteriört och interiört ett betydande kulturvärde och exemplifierar tre århundradens högreståndspräglat byggnadsideal.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Stockholms län, 1991-02-25, Dnr 11.392-29-88