Stäng fönster Ockelbo kn, PRÄSTBORDET 2:1 OCKELBO KYRKA

Historik
Ockelbo kyrkogård är vidsträckt och har utvidgats i omgångar såväl under 1800- som 1900-talet. Från den äldsta medeltida kyrkogården, som låg i området söder om den nuvarande kyrkan, syns idag inga spår. Även den medeltida kyrkan, som låg i dess norra del, är borta.

Den nuvarande kyrkobyggnaden byggdes ursprungligen 1791-93 efter ritningar av landshövding F A U Cronstedt. Denna föregicks av en medeltida stenkyrka, möjligen från 1200-talet. 1790-talets stora stenkyrka, med rektangulär plan, indraget östtorn och valmat mansardtak, brann ner 1904. Med användandet av de bevarade murarna återuppfördes kyrkan åren 1906-08. Efter arkitekt Gustaf Améens ritningar förnyades till övervägande del fasader och inredning. Det stora långhuset indelades i mittskepp och två smala sidoskepp. I väster skapades ett utskjutande entréparti genom att byggnadens hörn vinklades in. Mellan kyrkorummet och den raka östväggen, på ömse sidor om tornet, inreddes ett par mindre rum.