Stäng fönster Uppsala kn, VÄNGE 5:1 VÄNGE KYRKA

Historik
Vänge kyrka är belägen vid vägen genom samhället med samma namn. Den består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, tvärskepp i öster, vapenhus i söder samt västtorn. Öster om koret ligger en polygonal utbyggnad, som ursprungligen uppfördes som sakristia. Sakristian är numera inrymd i norra korsarmen. Fönstren har rundbågig form. Yttertaken utgörs av sadeltak, tornet kröns av en spira. Kyrkorummet nås via vapenhuset.

Av den äldsta romanska kyrkan från omkring 1200 återstår långhusets västra del samt västtornet. Kyrkan förlängdes senare, troligen under 1300-talet, åt öster till salkyrka. Under 1400-talet uppfördes vapenhuset och kyrkan välvdes med kryssvalv. I norr låg en avlång sakristia, som numera är riven.

1882-86 utvidgades kyrkan i samband med att annexkyrkan i Läby lads ned. Vid ombyggnaden, som leddes av arkitekten F. R. Ekberg, tillkom korsarmarna, den femsidiga utbyggnaden i öster och tornets övre del. Vidare uppfördes strävpelare vid koret och tornet.

Den nyromanska exteriören tillkom vid ombyggnaden på 1880-talet, då även interiören omdanades. Interiören, som återställdes vid en restaurering 1935 efter ritningar av arkitekten Erik Fant, präglas främst av Albertus Pictors senmedeltida valvmålningar. Vid restaureringen förnyades vidare större delen av inredningen.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996