Stäng fönster Kristinehamn kn, VISNUMS-SKOGEN 1:174 BJÖRNEBORGS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BESLUT OM KYRKLIGT KULTURMINNE - Björneborgs kyrka byggdes efter ritningar av arkitekten Cyrillus Johansson. Kyrkan uppfördes huvudsakligen på bekostnad av Björneborgs bruk och ligger på en kyrkogård nära bruket. Kyrkan är fristående och uppförd i rött tegel med ett långsträckt långhus och något smalare och lägre kor och tegeltäckt, högt och brant sadeltak. Kyrkorummet får ljus genom en lång rad små fönster i sydfasaden, koret även genom ett takfönster.
Långhuset har ett högt tredingstak i trä, buret av kraftiga träbalkar. Kor och långhus skiljs av en triumfbåge. Altarväggens målning är utförd av Sven Rapp. Den i tegel murade dopfunten är ritad av arkitekten. Fristående klockstapel i trä uppfördes 1946.

Beskrivningen hämtad från beslutet om skydd.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Fasadtegelkyrka med tegeltak i skogsglänta nära Björneborgs bruk. Från en murad stiglucka i sydöst för entréväggen till port i utbyggt vapenhus på sydväggen. Kyrkorummet med träpaneltak buret av träbågar. Mittgång med dörr i västgaveln mot kyrkogården. Fasta bänkkvarter på tegelgolv. Tät fönsterrad i sydväggen med djupa fönsternischer. Separat korrum bakom en murbåge av för arkitekten typisk form. Altarväggens monumentalmålning av Sven Rapp. Väggen något snedställd för att möta ljuset från lanterninen i södra takfallet.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990