Stäng fönster Östersund kn, FJÄLLANDET S:4 FJÄLLANDETS BADHUS

Historik
Badhuset i Fjällandet är ett av de gemensamhetsbadhus som byggdes på svenska landsbygden under1930- och 40-talen i kölvattnet efter Lubbe Nordströms skildringar av "Lortsverige". Drygt 130 badhusföreningar bildades under denna tid i Jämtlands län. Badhuset är byggt i funktionalistisk stil och har en stram karaktär med putsade vita väggar och flackt tak. Det centrala låne- och bidragssystemet för byggandet avspeglar sig i utformningen då vissa krav ställdes för att bidrag skulle utgå. I byggnaden finns ett omklädningsrum, badavdelning och bastu. Den ursprungliga karaktären är bevarad både invändigt och utvändigt. Den fasta inredningen utgörs av bänkar, bastulavar, badkar, kamin, vattenledning och hydrofor.

Ur beslut om byggnadsminne 2001