Stäng fönster Kungälv kn, RÅDHUSET 11 RÅDHUSET

Historik
Gamla rådhuset uppfördes 1762-67 och inrymde från början också tullhus. Funktionen som rådstuga upphörde 1928. År 1868 inrättades bibliotek i rådhuset. Det fanns kvar till mitten av 1930-talet.

Byggnaden är uppförd i timmer i två våningar med delvis inredd vind och är lockpanelad samt vitmålad. Fasadernas strama utformning är ett fint exempel på det sena 1700-talets trähusarkitektur. Gamla rådhuset har ett mycket dominerande läge vid Stora Torget och har blivit något av en symbol för det gamla Kungälv.

Västra Gatan och Torget var förbindelseleden genom den stad som uppstod i slutet av 1600-talet. Torget var stadens naturliga centrum med kyrka, rådhus, skola, hospital och krog. Tomtindelningen från den första stadsplanen är idag stort sett oförändrad. Byggnaden, som är känd som gamla rådhuset, uppfördes troligen 1767 som en tillbyggnad till en stenbyggnad med funktion av tullhus. En särskild bevarandeinriktad stadsplan utarbetades 1974. I den föreslogs flera byggnader utmed Västra gatan som byggnadsminnen.Rådhusbyggnaden har under en period även inrymt häkte. Ingången från byggnadens södra gavel tillkom i samband med detta.