Stäng fönster Gävle kn, STRÖMSBRO 13:1 STRÖMSBRO GAMLA SKOLA

Historik
År 1830 uppfördes en skola för barn till anställda vid bränneriet i Strömsbro. Den togs i bruk 1835. Det är troligt att ritningarna utfördes av dåvarande stadsingenjören i Gävle. David Rosenbaum. 1848 övertogs skolan av allmänna skolväsendet. Byggnaden är uppförd av timmer i en och en halv våning, är klädd med locklistpanel och har valmat, tegeltäckt sadeltak. Byggnaden har inrymt skolsal samt en trerumslägenhet för läraren. I den övre våningen inrättades senare en vaktmästarbostad. Byggnaden ingår som flygel i en senare utökad skolanläggning och används numera som matsal.