Stäng fönster Gotland kn, SUNDRE KYRKOGÅRDEN 1:1 SUNDRE KYRKA

Historik
Sundre kyrka är – med undantag för sakristian – ett enhetligt byggnadsverk från en relativt kort period på medeltiden. Kyrkans äldsta delar är koret och långhuset, vilka byggdes under 1200-talets första hälft. Tornet uppfördes vid mitten av samma århundrade. Sakristian kom till 1896.

Kyrkan har undergått mycket få utvändiga förändringar se¬dan byggnadstiden. Förutom nybyggnaden av sakristian för drygt hundra år sedan förstorades långhusfönstret på 1860-talet, och under perioden 1883-1969 var kor- och långhustaken belagda med spån.

En utvändig restaurering utfördes 1969-70, då även interiören åtgärdades genom att bl.a. muralmålningarna i kyrkorummet togs fram och konserverades. Exteriört reparerades tornhuven, och den fick liksom övriga tak ny brädklädsel och nya avvattningsanordningar. Nytt klockdäck ordnades, ljudgluggarna försågs med nya kolonnetter och långhusets murar stabiliserades med ett dragstag. Fasaderna putsades och vitkalkades.