Stäng fönster Gotland kn, LAU BJÄRGES 1:39 BJÄRGES I LAU

Historik
Bjärges i Lau är en ensamgård liggandes på Lausbackars sydsluttning, omgiven av ett välhållet ålderdomligt kulturlandskap. I beteshagarna kan avläsas århundradenas markanvändning i f.d. åkrar, vägar och vastar. Bjärgesgården har bevarat alla byggnader från självhushållets dagar och såväl de enskilda byggnaderna som den totala miljön visar hur en sydgotländsk gård såg ut vid 1800-talets mitt med rötter ända tillbaka till medeltid.
Byggnaderna uppfördes vid 1700-talets slut och under 1800-talet, i samtliga byggnader ingår virke från strandade fartyg. Mangården omgärdas av stenmurar och trägrindar, här finns en brunn med huggen stenskiva som möjligen är medeltida samt en omfattande perennträdgård med flisgångar.
Manbyggnaden uppfördes som flistakshus i sten under 1700-talets slut, vilket ombyggdes vid 1800-talets mitt till brant tegeltak. Byggnaden har parstugeform. Huset restaurerades 1987-88.
Flygeln i sten med slätputs uppfördes 1848 och innehåller brygghus med dubbla bakugnar, brygghusgryta och kölna på magasinsloftet, samt källare och snickarbod.
Mot flygelns baksida står smedjan i sten under flistak med bevarad utrustning.
Ladugården i sten med utskjutande bjälkar med ankarträn härstammar troligen från 1800-talets första hälft och har ett mycket brant spåntak som från början var täckt med halm. Den ursprungliga inredningen, med kohus och stall, är bevarad. På baksidan finns ett tröskhus med spåntak från andra halvan av 1800-talet.
Bodlängan består av tre sammanbyggda byggnadskroppar från olika tidsåldrar. En dubbel vagnbod och lammhus med hoimd är gårdens yngsta byggnad, från slutet av 1800-talet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1999-03-09. Dnr 221-2311-98