Stäng fönster Vimmerby kn, TUNA 1:1 TUNA HERRGÅRD

Historik
Tuna gård är ätten Hammarskjölds stamgods sedan 1610, då den utgjorde centrum i ett stort ägokomplex med flera gårdar i trakten. Den nuvarande huvudbyggnaden är uppförd 1862-63 efter förslag av byggmästaren Jonas Jonsson av reveterat timmer i en och en halv våning med sadeltak och frontespiser. Fasaderna är avfärgade i vitt, liksom de båda reveterade flyglarna som är timrade i en våning. Den östra är uppförd 1760 och den västra 1768; den sistnämnda fungerade tidigare som huvudbyggnad och försågs vid en ombyggnad 1804 med brutet tak.
Mellan 1878 och 1937 ägdes Tuna av arkitekten och politikern Hugo Hammarskjöld, som utförde omfattande moderniseringar, främst avseende gårdens bestånd av ekonomibyggnader - stall, mejeri, magasin, snickarverkstad, arbetarebostäder m m . Ekonomihusen är uppförda av timmer - mejeri, verkstad och arbetarebostäder med klädsel av stående panel - samt rödfärgade och med tegeltak.