Stäng fönster Skövde kn, FRÖSVE 27:1 FRÖSVE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FRÖSVE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen på en rullstensås vid en äldre vägsträckning i sammanhållen bybebyggelse. Kyrkbyn ligger på lerslätten strax väster om Ösan och endast 2,5 km söder om Horns kyrka. Frösve socken ligger i den tidigt befolkade centralbygden på Vadsboslätten i Ösans dalgång, strax norr om Skövde.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Stenkyrkan består av långhus med halvrunt korparti, sakristia i norr, korsarm i söder (nu dopkapell) samt vapenhus i väster. Kyrkans byggnadshistoria är ej till fullo känd. Enligt avbildning i Peringskiölds Monumenta hade kyrkan, som sannolikt härrör från äldre medeltid, ett smalare, rakslutet kor. Troligen 1773 vidgades koret till nuvarande storlek och form (inventeringsprotokoll 1829, ATA). Sannolikt uppfördes även den södra korsarmen vid detta tillfälle eller snart därefter. Sakristia och vapenhus av okänd datering.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Även om kyrkan till stora delar är medeltida, präglas exteriören framförallt av de efterreformatoriska förändringarna. Gaveltorn i väster troligen från 1700-talet, krönt av en karnisformad huv och sluten lanternin. Murarna genombryts av spetsvälvda fönsteröppningar, troligen från sent 1800-tal. Ingång i väster via vapenhuset. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv. Vid restaureringen 1924 framtogs och i viss mån kompletterades långhusmålningar från tidigt 1600- tal av den s. k. Läcköskolan. I samband med en inre restaurering i början på 1990- talet påträffades en medeltida fönsteröppning i långhusets nordmur, vars smygar dekorerats under 1600-talet. Predikstol och altaruppsats i enkel barock. Den senare återuppsattes vid restaureringen 1924 och ersatte då närmast Thorvaldsens Kristus, som flyttades till dopkapellet.