Stäng fönster Gävle kn, BRYNÄS 9:3 KV SPRINGER 3

Historik
Fastigheten kv. Springer 3 är en av endast fem bevarade fiskargårdar på Islandet i Gävle, ett område som i äldre tid nästan uteslutande beboddes av fiskare och sjömän.
En av orsakerna till att stadens fiskare gärna valde att slå sig ner just på Islandet var att man längs Islandslillån, en deltaarm till Gavleån, bekvämt kunde föra fångsten med båt ända fram till bostaden och där lasta ur fisk och redskap vid egen brygga. I övriga delar av Gävle anlades tidigt strandgator som förhindrade bosättning vid åstränderna och redan vid 1800-talets början var Islandet med sina omkring femtio fastigheter det enda större området med strandbunden bebyggelse inom staden.
Det faktum att alla boende på Islandet ville ha direktkontakt med vattnet förklarar det för området karakteristiska bebyggelsemönstret med mycket långsmala tomter, byggnaderna förlades till tomtens ena sida med boningshuset åt gatan, sammanbyggt med en lång rad ekonomibyggnader som vid vattnet avslutades med den nödvändiga sjöboden. Den fria tomtytan fick närmast karaktären av en smal passage från gatan till ån. Den enda tomtform som nu finns bevarad inom kvarteret Springer.
Islandets bebyggelse bestod tämligen oförändrad fram till regleringen av Brynäs vid 1800-talets slut. Den första stora förändringen skedde år 1888 när Islandslillån fylldes igen och bebyggelsen förlorade den tidigare så avgörande kontakten med vattnet. När Brynäsgatan drogs fram genom området år 1900 började så de gamla fiskargårdarna att rivas och redan ett femtiotal år därefter var den tidigare så omfattande fiskarbebyggelsen i det närmaste utplånad.
Kv. Springer 3 består av ett timrat bostadshus i två våningar, sammanbyggt med en lägre uthuslänga som senare delvis inretts med boningsrum.
Bostadshuset byggdes enligt ritningar av Anders Wahlqvist år 1801, men fick sitt nuvarande utseende i samband med en ombyggnad vid 1800-talets slut. Fasaderna är klädda med liggande och stående fasspontpanel och försedda med en rik dekorativ utsmyckning i form av hörnpilastrar, profilerade listverk och fönsterfoder samt olika typer av fönsteröverstycken. Gatufasaderna är symmetrisk komponerade med hjälp av flera blindfönster. Uthusbyggnaderna har samma typ av fasad och utsmyckning. Båda byggnaderna har tak täckta med enkupigt tegel. Längst i norr på tomten finns ytterligare en mindre ekonomilänga i resvirke, klädd med stående pärlspontpanel.
Invändigt har boningshuset och uthuslängan byggts om vid olika tillfällen. Åtskilliga äldre snickerier som fyllningsdörrar, lister, foder och väggpaneler har dock bevarats.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Gävleborgs län, 1990-05-17, Dnr 221-1623-89