Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vansbro kn, VÄSTGÅRD 6:73 JÄRNA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
Järna kyrka ligger på den bördiga slätten i Västerdalälvens dalgång. Troligen under medeltiden uppfördes ett träkapell på platsen. Järna hörde länge till Nås och inte förrän i slutet av 1580-talet fick kyrkan en egen, bofast präst.

Det första träkapellet övergavs sannolikt på 1500-talet och en stenkyrka uppfördes då på nuvarande kyrkans plats. Den finns omnämnd 1621 och beskriven 1631. År 1759 påbörjades en utvidgning av byggnaden, arbeten som pågick under en tioårsperiod.

I början på 1800-talet hade befolkningsökningen tilltagit så pass att frågan om ett nytt kyrkobygge aktualiserades. Ett preliminärt förslag utarbetades av länsbyggmästare Oscar Sjöström och bearbetades vidare av arkitekt Axel Almfeldt. Det antogs 1811 och redan följande år inleddes rivningen av den gamla stenkyrkan, vars norra mur skulle återanvändas i den nya byggnaden.

Den nya kyrkan, färdigställd 1822, är en typisk representant för tidens nyklassicistiska stil – en av många ”Tegnerlador”. Vid byggandet återanvändes delar av gamla kyrkans norra mur, liksom sakristians. Samtidigt med kyrkobygget revs det medeltida kapellet av trä som ännu fanns kvar i nordvästra hörnet av kyrkogården. Det hade under åren degraderats till förråd och blivit sammanbyggt med klockstapeln.


För mer historik se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.