Stäng fönster Kungälv kn, PRÄSTGÅRDEN 11 SCHWARTZSKA HUSET

Historik
Huset är enligt traditionen det äldsta i Kungälv, daterat till 1632, men har senare förändrats. Det är uppfört i en våning, locklistpanelat och rödfärgat samt det enda av denna typ som finns kvar vid Västra Gatan. Byggnaden utgjorde annex till gästgiveriet, som hade sin huvudbyggnad längs gatan och tjänade som övernattningsställe för skjutspojkarna och deras hästar. Ännu in på 1900-talet fanns spiltorna kvar och så sent som 1979 var de små övernattningsrummen med sina egna ingångar utifrån helt intakta. Exteriör och rumsindelning är dock väl bevarad. På tomten finns också en locklistpanelad och rödfärgad förrådsbyggnad från 1800-talets slut. En renovering ägde rum 1979-85.