Stäng fönster Berg kn, ÅSARNE-VÄSTERÅSEN 3:10 ÅSARNE GAMLA KYRKA

HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA. KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA -

FÖRSAMLING 1995 - RÄTAN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församlingen bildad som kapellförsamling under Berg 1764, så småningom självständig församling, definitivt fastställd 1922.

LÄGE OCH OMGIVNING - Åsarne gamla kyrka, högt belägen på Västeråsen norr om stationssamhället, används endast sporadiskt sedan ny kyrka i tegel, Åsarne nya kyrka, uppförts 1964-66 efter ritningar av arkitekt Tore Virke i utkanten av ett tättbebyggt område på en udde i Ljungan.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Ett ej bevarat träkapell uppfördes på gamla kyrkans nuvarande plats av snickaren Anders Kielsson 1758-64. Kapellet var en enkel salkyrka med vapenhus i väster och sakristia vid ena långsidan. Predikstolen, nu i Åsarne nya kyrka, övertogs från Bergs kyrka. Klockstapel av samme snickare uppfördes 1774-79.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den bevarade träkyrkan, sedan 1960-talet kallad Åsarne gamla kyrka, uppfördes 1875-78 av byggmästare Jöns Berglund från Österåsen efter ritningar av Arkitekten Fredrik Reinhold Ekberg. Den består av långhus med rakt avslutat smalare kor i norr, vars nedre del upptas av sakristian, och torn i söder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan följer den nyklassicistiska kyrkotypens huvudform men har en rikt dekorerad exteriör med triangulärt avslutade fönsteröppningar. Den stående ytterpanelen indelas av lisener och gesimser. Långhuset har flackt, plåttäckt sadeltak. Tornhuvens lanternin har gavlar och kröns av en spira. Ingångar finns i söder via tornets bottenvåning och mitt på långhusets sidor. Interiören är ovanligt välbevarad sedan byggnadstiden. Kyrkorummet täcks av ett flackt tunnvalv, koret (det öppna rummet över sakristian) täcks av plant innertak. Koröppningen är rakavtäckt och försedd med draperier, i mitten ett kors med svepeduk som krön på sakristians skärmvägg. Allt inramas av pilastrar och ett gavelfält. Kyrkorummets väggar har geometrisk målad dekor från byggnadstiden, utförd av Jöns Bergström d.y. Korfönstren har olikfärgat glas. Altartavlan, placerad nedanför korset, visar Kristus och kvinnan vid brunnen, är målad av konstnären Johan Tirén och anskaffad 1885. Predikstolen, den öppna bänkinredningen och sannolikt orgelläktaren i rummets södra ände utfördes av Jöns Berglund, sniderierna av Göran Göransson från Gällnäskrogen. Orgelfasaden tillkom troligen 1897. 1929 beslutades att kyrkan skulle ersättas av en ny, mer centralt belägen. När denna efter lång tid stod färdig 1966, togs den gamla ur bruk, men används sedan en i etapper genomförd restaurering 1985-90 som säsongskyrka.

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 -Åsanbergs Capell, rivet 1897. Efter mer än tre decenniers skriverier erhöll nybyggarna och bönderna i Åsans, Tossåsens och Hallens byar i Bergs socken, till sist tillstånd att bilda en kapellförsamling. Kapellbygget var dock då redan påbörjat. I februari 1760 anmälde kyrkoherden till domkapitlet att sockenborna i ovannämnda byar påbörjat ett kapellbygge 1758 på Västanåsen i Åsans by utan tillstånd. Kapellet togs i bruk och invigdes 1764. 1774-79 byggdes klockstapeln. Som byggmästare stod sockensnickaren Anders Kielsson i Åsarne. 1875-1885 byggdes en ny större träkyrka på den gamla kyrkplatsen och det gamla kapellet samt stapeln revs 1897.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär plan med vapenhus i väster och kor i öster, mycket liten sakristia på ena långväggen.
Träbyggnad, troligen timrad.

EXTERIÖR - En liten byggnad 11 x 6 m med troligen ganska anspråkslös exteriör. Sex fönster.

INTERIÖR - Vitlimmade väggar. Altartavlan "Konungarnas tillbedjan", efter en gravyr från 1613 målad och skänkt av Anders Berglin 1768. Enkelt inramad. Altaret omålat, 1828 täckt med en röd duk och altarringen blåmålad. Predikstolen, övertagen från Berg, placerad två armslängder från läktaren, var i barockstil. Fyrsidig korg rikt dekorerad med akantusblad och voluter. I de ovala speglarna, i relief, evangelisterna med symboler. Till predikstolen hörde också ett förgyllt ljudtak med sex snidade och förgyllda keruber. Predikstolen var 1759 tillverkad av Jonas Granberg för Bergs kyrka. Den överfördes 1797 till kapellet i samband med att Berg fick ny kyrka och ny inredning.
Kyrkorummet var inrett med ett tjugotal bänkrader. Två grön- och rödmålade pyramider avslutade troligen bänkkvarteren, och hade 1828 fått sin placering i sakristian. I koret på var sida om altaret fanns klockarbänk och kyrkvärdsbänk med plats för tolv resp. fyra platser. Läktaren bars upp av två svarvade kolonner och rymde tio personer.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997