Stäng fönster Hedemora kn, TJÄDERN 5 BOS-KALLES GÅRD

Historik
Bos-Kalles är en välbevarad borgargård från 1800-talet, med ett dominerande läge på hörntomten mellan Kyrkogatan, Hökargatan och Trädgårdsgatan, i den känsliga äldre stadskärnan. Delar av gården är troligen uppförda före den stora stadsbranden 1849. Efter det att den i grannkvarteret belägna Lagmansgårdens ödelades är Bos-Kalles den bäst bevarade borgargården i Hedemora från tiden före stadsbranden.
Gården är kringbyggd i en stor öppen fyrkant med bostadshusen längs Kyrkogatan och Hökargatan, medan uthusen är grupperade i vinkel utmed Trädgårdsgatan.
Tre av de befintliga fyra byggnaderna är uppförda av timmer i en och en halv våning på en sockel av huggen sten. Fasaderna är reveterade med spritputs och vitmålade. Fönsterfodren är slätputsade. Väggarnas uppbyggnad kring timmerstommen, med linagnsputs och spritputs på yttersidan och lerklining innanför tapetskiktet på insidan, visar på den ålderdomliga byggnadstekniken.
Huvudbyggnaden, längs Kyrkogatan tros vara från tidigt 1800-tal. Den har ett centralt beläget källarvalv som tros härröra från 1700-talet. Huvudentrén till gården är ett portlider, mitt på den långsträckta byggnaden som är placerad utmed Hökargatan. Huset tros vara från 1850-talet. Ett portlider finns även i den tredje träbyggnaden, utmed Trädgårdsgatan.
Fastighetens fjärde bevarade byggnad är ett uthus av tegel på en grund av huggen sten. Uthuset har en vitavfärgad, slätputsad fasad och tegeltäckt tak.
Tidigare fanns ytterligare två trähus utmed Trädgårdsgatan, båda uppförda av panelat timmer på stengrund under ett tegeltak. Båda byggnader revs 1987.
På den inneslutna gårdsplanen är en trädgård anlagd, med gräsmatta och grusgångar och växtlighet i form av bl.a. en gammal kastanj, en berså där ett enkelt lusthus tidigare funnits.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 1991-02-01, Dnr 221-2000/89.