Stäng fönster Österåker kn, SÄBY 1:4 STORA SÄBY HERRGÅRD

Historik
Vid 1600-talets mitt innehades Stora Säby av ståthållaren på Stockholms slott, Johan Bengtsson Apelrot, som lät uppföra den nuvarande mangårdsbyggnaden. På 1770-talet lät dåvarande ägaren, handlanden Lorentz Pauli, utföra en genomgripande ombyggnad. En omfattande restaurering gjordes på 1960-talet.
Huvudbyggnaden är uppförd i timmer, panelklädd och med inklädda knutar. Det valmade taket är brutet i vindsvåningen. Fasaden mot gårdssidan pryds av en fronton med svängda gavlar. Fönstren har luckor i gustaviansk stil.
Huset har parstugeplan med dubbla rumsfiler. De flesta rummen i bottenvåningen har tak med synliga bjälkar. I ett av rummen finns en öppen spis med skulpturer och årtalet 1669. Vid restaureringen på 1960-talet framtogs stofttapeter från 1600-talets senare del. Kakelugnar från 1700-talet finns bevarade i flera rum.
Mangårdsbyggnaden flankeras av timrade flyglar. Den östra, den ursprungliga köksflygeln, har panel och fönsterluckor av samma typ som huvudbyggnaden. Fen västra flygeln utgörs av en bodlänga med loftgång.