Stäng fönster Umeå kn, SÄVAR 54:2 SÄVAR KYRKA

Historik
Samhället Sävar ligger ca 20 km nordost om Umeå, och delas i en östlig och en västlig del av Sävarån som rinner rakt genom samhället i nordsydlig riktning. Redan på 1500-talet var Sävar en stor jordbruksby, en av de största i den vidsträckta Umeå socken. Bebyggelsen var då grupperad som radby på den östra sidan av ån. År 1787 anlade bröderna Per och Erik Forssell ett sågverk i Sävarån och 1804 kompletterades verksamheten med ett järnbruk. Ett brukssamhälle växte fram i anslutning till de båda industrierna, med en bruksgata som anlades på åsen väster om Sävarån. Stora delar av brukets byggnader förstördes i samband med slaget i Sävar 1809, men byggdes sedan upp igen. Bebyggelsen förlades med inspektorbostad i söder och kyrka i norr, samt arbetarbostäder däremellan. Brukskyrkan uppfördes 1812–1822, delvis bekostad av familjen Forssell, och brukspatronen drev frågan att Sävar skulle brytas ur dåvarande Umeå landsförsamling och bilda egen socken, vilket blev verklighet 1834. Pers son Olof Forssell blev delägare efter faderns död 1809 och ensam ägare efter farbroderns död 1832. Handelshuset Olof Forssell & söner hade även skeppsvarv och byggde lastfartyg vid den närbelägna lastageplatsen i Skeppsvik. Det blev ett av de rikaste handelshusen i länet innan det slutligen gick i konkurs och såldes 1862. Sävars starka historiska koppling till bruket är fortfarande avläsbar på den s.k. Bruksbacken, dvs. höjdplatån längs Sävaråns västra sida, även om det har tillkommit ny bebyggelse där. Under de senaste decennierna har Sävar även haft en tillväxt av småhusbebyggelse både i öster och väster, tack vare närheten till Umeå.