Stäng fönster Lomma kn, BORGEBY 23:6 M.FL. BORGEBY SLOTT

Historik
Kungamakten hade under 1000-talet starka intressen i Borgeby och redan vid denna tid kan någon form av borganläggning ha funnits i området. Sedan 1347, då en befäst gård omnämns, har den åtskilliga gånger förstörts och byggts upp på nytt. År 1452 nedbrändes Borgeby gård av svensken Karl Knutsson Bondes trupper på deras väg från Landskrona till Lund. Gården återuppbyggdes av ärkebiskopen. Efter reformationen drogs Borgeby in till den danska kronan. 1563 köpte Hans Spiegel borgen som sedan dess varit i privat ägo. 1589 såldes gården till Hans Johansen Lindenov. År 1678 satte danska trupper eld på gården. Gården var sammanbyggd på tre sidor och på den fjärde, den västra, tillsluten med en mur. Borgen omgavs av en vattengrav. En vindbrygga ledde över södra kanalen. Fram till 1870 var Borgeby en vallgravsomgärdad fästning. Bland slottets namnkunniga ägare kan nämnas Fredrik Trolle till Näs, Gustaf Bonde af Björnö och Carl Wachtmeister af Johannishus. Raden av adel bröts 1866 när bonden Lars Persson och hans dotter Hanna Larsdotter övertog Borgeby. 1907 gifter sig hanna med Ernst Norlind, en av dåtidens kulturpersonligheter. Under Ernst Norlinds tid blev slottet ett centrum för konst och kultur. Efter Ernst och Hanna Norlinds död ägs slottet av en ideell stiftelse, Hanna och Ernst Norlinds stiftelse. Borgeby slott har varit en helt kringbyggd anläggning. Av de medeltida byggnadsdelarna återstår idag en porttornsbyggnad, med anslutande längor åt öster och väster, samt ett numera fristående torn nordöst om dessa, det s.k. Börjes torn. Söder om gården finns ladugårdsplanen, på tre sidor omgiven av det stora, utformade ladugårdskomplexet. Porttornshuset, den äldsta delen av slottet, är byggt av tuktad gråsten och tegel och kan vara uppfört före 1396 eller under 1400-talets första hälft. Efter svenskarnas härjning 1452 uppfördes, väster om porthuset, en ny sten- och tegelbyggnad i två våningar. Byggnaden kallas för Birgers hus. Det är troligtvis under Hans Spiegels tid, på 1500-talet, som den nuvarande huvudlängan uppfördes på Borgeby, den s.k. Frustugan. Under 1400-talet byggdes troligen det s.k. Börjes torn som numera är helt fristående. Tornet som är byggt av tegel har kvadratisk grundplan och består av källare och tre våningar ovanpå denna. Börjes torn förändrades kraftigt vid restaureringen år 1870 ledd av arkitekt Helgo Zettervall. Gårdens långa, stråtäckta stallbyggnader uppfördes 1728-44 i tegel med putsade portomfattningar. Den stora, kullerstenstäckta ladugårdsplanen omges på tre sidor av präktiga sammanbyggda tegellängor och är öppen mot slottet. Interiörerna i ladugårdskomplexet är förändrade i modern tid. Parken runt Borgeby har behållit den form och utsträckning som gavs i början av 1800-talet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Malmöhus län, 1996-12-09. Dnr 221-6459/90