Stäng fönster Linköping kn, STJÄRNORP 1:3 M.FL. STJÄRNORPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STJÄRNORP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Vreta kloster 1810.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger vid Roxens strand en mil norr om Linköping precis vid foten av förkastningsbranten i ett parkliknande landskap. Stjärnorp är i dag församlingskyrka men var tidigare slottskyrkan till Stjärnorps gods vars södra flygel inrymmer kyrkan. Förutom åren 1805-75 har ätten Douglas ägt godset, som 1654 i huvudsak bildades av gårdar som på 1500-talet befunnit sig i Vreta klosters och Linköpingsbiskoparnas ägo. Invid kyrkan finns en klockstapel. I anslutning till kyrkogården finns skola och församlingshem.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Stjärnorps kyrka är inrymt i södra flygeln till Stjärnorps slott, uppfört 1658-61 under Robert Douglas. Det äldsta kapellet tillkom samtidigt med slottet och stod färdigt 1662. Kyrkorummet har salformad plan med rakslutet korparti. En svår brand förstörde slott och kapell 1789, och det första som återuppbyggdes 1789 var kapellets länga. I stort sett följde man därvidlag den tidigare planen. I samband med restaurering 1909, efter förslag av arkitekt Fredrik Falkenberg, tillbyggdes ett torn på korets sydsida vars bottenvåning rymmer sakristian.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kapellet skilde sig föga från den profana delen av den flygel som hyste den. Det hade en rektangulär planform, raksluten altarvägg och var tvåvånigt med rektangulära fönster i båda våningarna och på yttertaket försedd med en takryttare. Eftersom byggherren anslöt till en reformert övertygelse var interiören sannolikt enkel, men ändå försedd med altare och altartavla. I kapellet fanns en särskild herrskapsläktare med direkt förbindelse med bostaden. Även långväggarna var försedda med läktare. Artmässigt kapellet det till samma typ som de på Finspongs (1668) och Karlbergs (1670) slott. År 1909 genomgick kapellet en restaurering under ledning av Fredrik Falkenberg. De nuvarande höga fönstren togs upp, koret höjdes och golvet belades med kalksten. Dessutom välvdes det nu något förlängda kyrkorummet och en sakristia med klocktorn tillbyggdes. Efter restaureringen präglades interiören av en väl genomförd jugendkaraktär. Korfönstren försågs med dekorativa glasmålningar och en ny altartavla tillkom. Ivar Tengbom ledde senare en mindre restaurering 1950. Dopfunten från 1789 är gjord av H. Pettersson, medan predikstolen är från 1914.