Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falköping kn, GÖTEVE KYRKA 1:1 M.FL. GÖTEVE KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995 - GÖTEVE

BEFOLKNINGSTAL - 1805: 335, 1900: 582, 1995: 257

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Elin införlivad efter 1546.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett dominerande läge i västsluttning på moränparti i den utskiftade odlingsbygden väster om Mönarps mosse. Göteve socken ligger sydväst om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan är murad av kalksten och består av ett rektangulärt långhus, ett smalare absidkor, sakristia på korets nordsida samt vapenhus i söder och väster. Absidkyrkan uppfördes sannolikt under 1100- eller 1200-talets första hälft. Såväl sakristian som det södra vapenhuset är sekundärt tillbyggda, men kan vara av medeltida datum. I inventeringen av kyrkorna i Skara stift från 1583 beskrivs att "Taket förrådnatt och murenn på tornett nedherfallenn", vilket kan tyda på att medeltidskyrkan ägt ett stentorn. Vid en ombyggnad 1753 förlängdes långhuset i väster. Vapenhuset framför västgaveln tillfogades 1918 efter ritningar av arkitekt Anders Roland.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den romanska absidkyrkan är, frånsett förlängningen i väster, till sina mursträckningar intakt. Sydportal i ursprungligt läge (nordportalen nu delvis igenmurad till fönsteröppning). Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundvälvda fönsteröppningar, förstorade i senare tid. Ingångar i väster och söder, via vapenhusen. Koret täcks av ett murat tunnvalv, troligen från byggnadstiden. Fragment av medeltida kalkmålningar från omkring 1200 samt 1400-talet, har påträffats i koret. Ursprungligt absidfönster. Interiörens rika utsmyckning är helt präglad av barockens stilperiod. Det lilla kyrkorummet har läktare efter långhusets nord- och västvägg samt täcks av ett figurativt bemålat, platt innertak från tiden efter ombyggnaden, utfört av Mathias Hesselberg. Även predikstol och altaruppsats i senbarock.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2002.