Stäng fönster Varberg kn, HÄGARED 1:1 HÄGAREDS GÅRD

Hägareds gärd är belägen strax sydväst om Tvååkers samhälle.

Frälsehemmanet Hägared ingick 1652 i Drottning Kristinas donation till den holländske köpmannen Adrian Tripp. Gårdsnamnet dyker dock upp redan under 1200-talet som "Gamble haegt" i samband med gränsläggningen av Sorö klosters jordagods.

Sedan gården under mer än hundra år brukats av landbönder bosatte sig 1771 dåvarande ägaren Peter de Flon på gården. Enligt brandförsäkringshandlingarna uppfördes den nuvarande mangårdsbyggnadens bottenvåning 1816 av furu- och grantimmer. Byggnaden var rödfärgad och hade valmat tak, den övre delen halmtäckt och den nedre delen täckt med tegel. Huset var inrett med sju rum, förstuga och kök. 1831 såldes gården till C M Bursie. Manbyggnaden byggdes på med en andra våning 1851. Året innan hade gavlarna byggts till med "lutor" i en våning.

Till den mycket välbevarade och ålderdomliga gårdsanläggningen hör även två stenmurade flyglar från 1816, spannmålsbod från 1817, avträde uppfört före 1832, andra äldre uthusbyggnader av trä samt en äldre gårdsanläggning med fruktträd m m. Manbyggnadens interiörer är delvis mycket välbevarade med orginalsnickerier och detaljer. Flera rum har ovanliga stänkgalserade kolonnkakelugnar i empirestil, sammolikt lokalt tillverkade. Gården är anlagd med den klassiska herrgårdsstrukturen som förebild med allékantad infartsväg. Gårdsmiljön är symmetriskt anlagd med mangårdsbyggnaden i entrévägens fond omgiven av de två stenmurade flyglarna.