Stäng fönster Falkenberg kn, FAGERED 1:2 FAGEREDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FAGERED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan och församlingshemmet är belägna invid korsvägen. Läget är relativt avskilt, med den övriga bebyggelsen liggande en bit norr och söder om kyrkan. Väster om kyrkan passerar Fageredsån. Landskapet består till största delen av skogsbygd med endast begränsade arealer öppen odlingsmark i smala dalgångar.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrka sannolikt uppförd under äldre medeltid, bestående av ett rektangulärt långhus och ett smalare kor (enligt syneprotokoll 1828 var långhusets bredd 12 alnar, korets 10 alnar). Korets östliga avslutning är inte känd. Ett trätorn fanns i väster. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1833 efter ritningar av arkitekt Per Axel Nyström och består av rektangulärt långhus med ett torn i öster, där bottenvåningen fungerar som sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är både till exteriör och interiör ett relativt välbevarat exempel på byggnadstidens strama klassicism. Byggnaden har vitputsade fasader och rundbågiga fönsteröppningar. Sydportalen är något infälld i murlivet och försedd med ett rundfönster ovanför dörren. Långhuset har sadeltak och tornet kröns av en huv och lanternin. Ingångar på västgaveln samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv av trä, målat 1844 av målargesällen Theodor Mohme. Samme målare har också dekorerat läktarbarriären med apostlabilder. Altaruppsats och predikstol är tillverkade i nyklassicistisk stil 1833 och 1836 av Johannes Andersson i Mjöbäck.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan bevarar även en del äldre inventarier, bland annat en träskulptur föreställande Maria från 1200-talet och en romansk dopfunt.