Stäng fönster Åre kn, KOLÅSENS LAPPKAPELL 1:1 KOLÅSENS LAPPKAPELL

Historik
HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA. KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA - Träkapell uppfört 1846-47 för den samiska befolkningen i Kalls församling av lapplänsman Anders Hållström efter ritningar av länsbyggmästaren Daniel Andersson i Undersåker. Det består av rektangulärt långhus, lägre och smalare sakristia i öster samt västtorn med vapenhus i bottenvåningen. Ingång genom tornet i väster. Den lilla nyklassicistiska kyrkan har vitmålade panelade ytterväggar och stickbågiga fönster. Långhus och sakristia täcks av sadeltak, tornet av en låg fyrsidig lanterninhuv. Kyrkorummet täcks av ett enkelt spegelvalv. Väggpanelen har synligt träådring. Inredningen övertogs 1849 från Alsens kyrka: altaruppsats från 1600-talet, predikstol från 1655-56, sluten bänkinredning, altarring och läktarbarriär. Läktare saknas dock. Kapellet restaurerades 1901, då fönstren fick sin nuvarande form och ny panel tillkom. 1949 restaurerades kapellet efter förslag av arkitekten Gösta Rollin. 1901 års panel byttes ut och inredningens äldre färgsättning togs fram.

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Ritning till Kolåsens kapell med kostnadsförslag upprättades av länsbyggmästaren D. Andersson i Undersåker 1844. Bygget påbörjades två år senare med lapplänsman Anders Hållström som entreprenör. Kapellet stod sannolikt färdigt till i augusti 1847 då fjällallmogen hade sin årssammankomst men inredningen var dock provisorisk då medel saknades. 1849 övertog man en äldre inredning från Alsens kyrka. Kyrkan invigdes den 2 september 1851 av prosten Nils Feltström i Lit samtidigt med den nedanför liggande begravningsplatsen.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor och vidbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Ingång genom torn i väster.
Byggt i trä med dubbla plankväggar och mellanliggande fyllning. Vitmålad panel. Taket belagt med spån.

EXTERIÖR - Byggd efter D. Anderssons ritning. Den enda mer märkbara avvikelsen är att rundfönsterna uteslutits mellan fönster och ljudluckor på tornet. Kyrkans exteriör välbevarad sedan byggnadstiden förutom byte av väggpanel. Den nuvarande panelen återgår dock på den ursprungliga.

INTERIÖR - Ett spegelvälvt, nyklassicistiskt kyrkorum med äldre inredning. Välbevarat, förutom att väggarna är klädda med omålad träpanel. Inredningen, en reducerad altaruppställning med altarring från 1600-1700-talet, predikstol från 1656, läktarskrank med insatta evangelister från 1732, utförda av Jöns Hedin, samt 18 bänkar inköptes av Alsens sockenmän 1849. Predikstolen är möjligen ett arbete av Erik Eriksson i Bredbyn, Offerdal, eller Pehr Iffuarsson. Läktare saknas; läktarskärmen från Alsen användes först till bänkskärmar mot koret, och uppsattes senare som prydnad på västväggen. I koret finns ett litet orgelharmonium.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997