Stäng fönster Lysekil kn, BRO PRÄSTGÅRD 1:2 BRO KYRKA

FÖRSAMLING 1995: BRO

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Enligt obekräftad tradition skall den äldsta kyrkplatsen ha varit belägen vid Hala, drygt 1 km nordost om den befintliga kyrkan. En undersökning 1957 kunde emellertid inte fastställa platsens kyrkliga funktion.

Den nuvarande kyrkan är belägen på Bro prästgårds ägor, centralt i Brodalen. Kyrkan ligger på ett impediment i odlingsmarken ca 100 m väster om Broälven som rinner vidare mot Brofjorden i söder. Pastorsexpeditionen ligger ca 150 m sydost om kyrkan. Norr om kyrkan samt i sydväst förekommer enstaka villabebyggelse. Bro har karaktär av gammal sockencentrummiljö med prästgård och pastorsexpedition samt andra centrumfunktioner som skola, affär och mejeri. I samhället som uppståt kring järnvägsstationen någon kilometer söder om kyrkan finner man storhögen Tingshögen. Bro bildar riksintresseområde. Bro ligger ca 25 km nordväst om Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Av den äldsta stenkyrkan, troligen uppförd under 1200-talet, återstår ännu murpartier i det befintliga långhusets nord- och västmurar. Ursprungligen hade kyrkan ett smalare, absidförsett kor (murar blottade 1937). Medeltidskyrkan har varit kryssvälvd. Troligen under medeltiden tillbyggdes ett vapenhus i söder. Enligt kyrkans räkenskaper fanns 1633 ett västligt klocktorn av trä. Riven, förutom delar av långhusets nord- och västmur, samt vapenhusets sydmur.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med femsidigt avslutat korparti, sakristia i norr samt västtorn. Kyrkans nuvarande planform härrör från en nybyggnad 1692-1696, delvis med återbruk av murar från föregångaren. Ett västtorn av trä uppfördes 1692. Tornet var förfallet och revs 1734 då man åter byggde ett nytt trätorn (omgestaltat 1870). År 1937 verkställdes en restaurering efter ritningar av arkitekterna Axel Forssén och Gustaf Ljungman. Det befintliga tornet revs och det nuvarande västtornet murades. Även sakristian härrör från detta tillfälle.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Det nuvarande tornet av sten är uppfört i äldre, traditionell stil. Lanterninen utformades efter mönster av den som trätornet erhållit på 1870-talet. De medeltida murade valven ersattes av ett trätunnvalv som vitkalkades. Över koret är taket valmat. Taken i kor och långhus dekorerades 1709 med polykroma målningar av Christian von Schönfeldt. Utmed långhusets västmur löper en läktare från 1738. Barriärens målningar utfördes av Eskil Broman och Mårten Schönfeldt fyra år senare. Interiören präglas huvudsakligen av takets och läktarens målningar och den magnifika altaruppsatsen från 1690-talet med ramverk av Markus Jäger och tavlor målade av Johan Hammer. Predellan är möjligen ett verk av samme Schönfeldt som utfört takmålningarna. Till intrycket av barock bidrar även den praktfulla predikstolen från 1722, snidad av Nicolaus Falk.