Stäng fönster Malung-Sälen kn, TRANSTRANDS KYRKBY 7:2 TRANSTRANDS KYRKA

Historik
Transtrands kyrka har haft två föregångare i form av enkla träkapell. Det första omtalades redan 1595. År 1670 uppfördes ett större kapell, senare om och tillbyggt flera gånger. I början av 1800-talet var det dock så förfallet att församlingen enades om att uppföra en ersättare, omedelbart nordväst om den befintliga byggnaden.

Byggmästare Olof Sjöström ritade 1821 första förslaget, ett kapell i sten med västtorn, i nyklassicistisk stil. Förslaget blev bearbetat två år senare av Carl Daniel Björk vid Överintendentsämbetet. Sedan Sjöström antagits som entreprenör påbörjades grundläggningen av hösten 1824. Två år restes stommen.
För att genomföra bygget krävdes att socknens befolkning deltog både genom dagsverken och ekonomiska bidrag. Bristande resurser förlängde byggtiden. Då kapellet invigdes hösten 1830 saknades ännu tornet. Flera byggmästare hade avlöst varandra då bygget äntligen hade slutförts 1835.