Stäng fönster Osby kn, OSBY 192:60 OSBY KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Av den medeltida kyrkan återstår östra delen av koret med absid. Den södra korsarmen tillkom 1701 medan den norra byggdes mellan åren 1769-70 av byggmästaren Henning. 1833-35 uppfördes det nuvarande långhuset med torn av murmästaren T Uppgren och O Borgström, Sölvesborg, efter ritningar av Carl Ståhl. Kyrkan stod färdig 1836 och invigdes 21 augusti 1840 av biskop V Faxe.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med korsarmar. Korsarmarna nu avskärmade genom läktarunderbyggnader. Utrymmena används som sakristia och samlingsrum m m. Det kvarstående äldre korpartiet i öster används nu som kapell, tidigare som sakristia. Torn med huvudingång i väster. Separata ingångar till korsarmarna samt kapellet.

Uppförd av gråsten samt putsad och vitkalkad. Portalerna försedda med rusticerande omfattningar. Taktäckning av tegel, på tornet och absiden kopparplåt.

EXTERIÖR - Kyrkan är byggd och ombyggd efter 1832 års ritningar. Taket på korsarmarna kom dock aldrig att valmas. Även vissa förändringar av tornets utformning skedde. Förutom att lanterninen senare har slutits och klätts med kopparplåt samt försetts med tornur är exteriören oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Kyrkorummets interiör har genomgått flera förändringar. På den östra väggen fanns ursprungligen en altarpredikstol. Själva predikstolen är nu borttagen och i den klassicerande omramningen har istället placerats en altartavla, "Kristus i Emmaus", utförd av Olle Hjortzberg 1940. Väggens gavelfält pryds sedan 1926 av en grisaillemålning av Yngve Lundström och Torsten Nordberg. Korpartiets glasmålningar är likaså utförda av Lundström. Predikstolen från 1593 är övertagen från gamla kyrkan. Den norra korsarmens läktarbarriär är likså övertagen från gamla kyrkan och ursprunglig bemålning har framtagits. I läktarunderbyggnadernas panel har infällts äldre bänkdörrar. Den slutna bänkinredningen är delvis ursprunglig. Västläktaren och orgelfasaden härrör från senare delen av 1800-talet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.