Stäng fönster Solna kn, NÄCKEN 2 RÅSUNDA KYRKA

Historik
Råsunda kyrka började byggas 1966 och invigdes den 21 april 1968 av biskop Helge Ljungberg. Kyrkans arkitekt Georg Scherman (1899–1978) var stadsarkitekt först i Sigtuna och från 1943 i nybildade Solna stad fram till 1945. Egen verksamhet tillsammans med arkitekt Bengt Romare resulterade bl a i Historiska museets nybyggnad 1930, Patent- och registreringsverkets utbyggnad 1957, institutionsbyggnader för Stockholms högskola samt ombyggnad av Häringe slott. Råsunda kyrka blev hans sista stora uppdrag och enda kyrkobyggnad.

Kyrkan är skyddad enligt Riksantikvarieämbetets beslut 2001-05-29. Bestämmelserna i 4 kapitlet 3 § lagen om kulturminnen ska tillämpas på kyrkobyggnaden och den tillhörande kyrkotomten. För kyrkans inventarier gäller bestämmelserna i 4 kapitlet 6–10 §.

Namnet Råsunda är troligen bildat samtidigt med Råsundabolaget 1907 genom en sammansmältning av namnen Råsta och Frösunda.
Solna församling nordväst om Stockholm överfördes 1942 från Uppsala ärkestift till det då nybildade Stockholms stift. På grund av befolkningsökning delades Solna 1963 i två församlingar, Solna och Råsunda. Samtidigt bildades Solna Råsunda kyrkliga samfällighet. Sedan 2008 är de båda församlingarna återigen en med namnet Solna församling. Inom Råsunda församling uppfördes en ny kyrkoanläggning där kyrka, klockstapel och kyrkotomtens utformning samt kyrkans inredning ingick i den uppgift arkitekten Georg Scherman fick 1963. Som utgångspunkt fanns ett detaljerat program för kyrko- och församlingslokaler utarbetat av församlingens kyrkoherde och Solna stads planingenjör. Till detta fogade arkitekten sina egna intentioner och gav form åt en anläggning i tidens anda med rötter i historien. Glaskonstnären Erik Höglund (1932–1998) har svarat för kyrkans konstnärliga utsmyckning.