Stäng fönster Dals-Ed kn, GESÄTER 1:60 GESÄTERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: GESÄTER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Gesäter är beläget i den nordvästra delen av de södra dalbygderna. Socknen utgör del av Töftedal-Gesäters riksintresseområde som karakteriseras av ett ålderdomligt, betespräglat landskap med ensamgårdsbebyggelse och kyrkbyar i olika terränglägen. Kyrkan ligger på en rullstensås intill Örekilsälvens dalgång.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka, av i övrigt okänd utformning, torde ha funnits under medeltiden. Ersatt med ny kyrka, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande, timrade kyrkan uppfördes 1795 med korsformad plan, varav korpartiet i öster är tresidigt avslutat, ett mindre vapenhus i söder samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Planformen är ursprunglig och karaktäristisk för sin tid, men till exteriören har kyrkan genomgått flera förändringar. Den befintliga brädfodringen med locklistpanel, tillkom ett stycke in på 1800-talet. Den nuvarande vitmålningen erhöll kyrkan först 1899. Korskyrkan har avvalmade sadeltak. Tornet kröns av lanternin och spira. Samtliga yttertak är nu täckta med skiffer. Ingångar i den västra och södra korsarmsgaveln, via torn och vapenhus. Kyrkans innerväggar är klädda med stående, överfalsad panel. Innertaket består av två korsade trätunnvalv. Kyrkorummets nuvarande färgsättning samt glasmålningarna i de tre korfönstren tillkom vid en restaurering 1954, under ledning av arkitekt Axel Forssén. Altaruppsatsen härrör från 1700-talets första hälft.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan förvaras en tronande madonna av romansk typ.