Stäng fönster Kinda kn, TJÄRSTAD 1:6 TJÄRSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TJÄRSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen 15 km nordnordväst Kisa i Stångådalen högt uppe på en kulle med magnifik utblick över bygden. Kyrkan ligger granne med en sockenstuga, som varit respektive fattighus, kommunalhus och skola. I kullens sluttning finns ett bårhus. På andra sidan landsvägen finns två jordbruksfastigheter, ett löneboställe samt en f d prästgård. Miljön är av riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den rivna medeltidskyrkan är känd utifrån äldre arkivalier. Den uppfördes som rundkyrka, sannolikt under 1100-talet. Dess övriga planform är inte känd. På rundhuset fanns ett "trätorn". Kyrkan hade påfallande små mått. År 1733 tillbyggdes den med korsarmar. Riven 1778 i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1775-78 av byggmästare Petter Andersson och stiftsmurmästare Måns Månsson. Ritningen kan ha kommit från arkitekten Carl Johan Cronstedt. Kyrkan bestod ursprungligen av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti samt sakristia i norr. Ett torn uppfördes i väster 1795 av Casper Seurling, som också förlängde kyrkan åt väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Såväl exteriör som interiör är förhållandevis välbevarad från byggnadstiden. Vitputsade murar med stickbågiga fönsteröppningar. Yttertaken har sadelform, medan tornet kröns av en karnissvängd huv med fyrkantig lanternin. Ingångar i väster samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist. Altartavlan är målad 1781 av Wilhelm Fredrik Gottman. Den gamla kyrkans altartavla från 1752 är uppsatt på sydväggen. Predikstolen och dopfunten övertogs likaså från den gamla kyrkan och är utförda av Petter Holm och Henrik Werner d.y. under 1600-talets senare hälft. Orgeln med fasad tillverkad av Pehr Schiörlin 1805, verket ombyggt 1947. Orgelläktaren med dubbla trappor är välbevarad och fri från underbyggnad. Bänkinredningen har förnyats 1898, då en genomgripande restaurering företogs, bl.a. med dekormålning på väggarna. Det mesta av denna dekor avlägsnades vid renoveringen 1930 (ark. Olof Lundgren). Ytterligare konservering och återrestaurering skedde 1972-73 (Ture Jangvik).