Stäng fönster Örnsköldsvik kn, TREHÖRNINGSJÖ 2:8 TREHÖRNINGSJÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TREHÖRNINGSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbrutet ur Gideå 1872. Mellan 1872 och 1922 pastorat med Gideå, till 1962 eget, därefter åter med Gideå.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i skogsbygden i landskapets nordöstra del med odlingsmarken koncentrerad till området närmast Trehörningsjön. Kyrkan ligger avskilt på en höjd ovanför sjön. Nordväst om kyrkan ligger prästgården.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - En kapellkyrka uppfördes 1836 med Gideå kyrka som förebild. Ett torn tillbyggdes 1882. Byggmästare till detta var sannolikt Felix Holmström. Rektangulär träbyggnad med sakristia i nordost och torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitputsade, reveterade väggar, tornet har träpanel. Plåttäckt sadeltak som är valmat över koret. Tornet är spånklätt. Inredningen är huvudsakligen från 1880-talet, vid denna tid fick också kyrkan nya fönster med nygotisk spröjsning. Orgelfasaden från 1886 är tillbyggd på sidorna. En altartavla målad av Charles Bylander, ersatte 1910 en äldre uppställning. Ovanför denna altarmålning placerades ännu en målning av Bylander. Vid en renovering 1930 under ledning av Knut Nordensköld och Einar Lundberg flyttades altartavlan till en plats bakom orgeln, i dess ställe kom en strålsol. Då tillkom också ett dopaltare och en ny dopfunt. Koret utvidgades och läktartrapporna byggdes in. En av Bylanders altartavlor återinsattes över altaret vid en renovering i slutet av 1980-talet.