Stäng fönster Örnsköldsvik kn, TREHÖRNINGSJÖ 2:8 TREHÖRNINGSJÖ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - 1822 avskildes Trehörningsjö tillsammans med Gideå från Arnäs församling. 1836 byggdes på frivillighetens väg under ledning av en av sockenborna kapellkyrka i Trehörningsjö. Som förebild stod kyrkan i Gideå ritad och byggd 1804-13 troligen av lokala mästare. Invigningen ägde rum 1836, fastän kyrkan ej stod färdig. År 1859 begärde kapellförsamlingen kollektmedel för färdigställande av kyrkan och byggande av ett torn. Först 1882 uppfördes dock troligen tornet. Som byggmästare stod förmodligen Felix Holmström i Gideå.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med kor i öster och torn med huvudingång i väster. Vidbyggd sakristia norr om koret med separat senare upptagen ingång från öster.
Kyrkobyggnaden och sakristian byggda med liggande timmer, tornet uppfört med stolpkonstruktion. Fasaderna klädda med kraftig brädpanel, sedan 1880-talet reveterade och vitputsade. Tornet ej reveterat. Lisener täcker timmerskarvarna. Grönmålat plåttak på kyrkobyggnaden och sakristian, spån på tornet. Ursprungligen spåntak på hela kyrkan.

EXTERIÖR - Som ovan nämnts ovan stod Gideå kyrka som förebild till den nya kapellkyrkan. Bägge kyrkorna utmärks av mycket höga väggar med små rundbågade fönster och speciellt i Trehörningssjö av osymmetrisk placering av fönsterna i förhållande till lisenerna. Mitt på långfasaderna finns smala fönsterlösa partier som förbryllar, eventuellt har det på sydsidan som i Gideå funnits en mittingång innan kyrkan fick sin huvudingång genom tornet. Tornet vidbyggt 1882. Förutom tornet reveterades kyrkan vid samma tillfälle. Samtidigt insattes troligen nya fönster med nygotisk spröjsindelning.

INTERIÖR - Det tunnvälvda kyrkorummet har väggar och tak klädda med panel, väggarna med stående panel. Utmed väggarna pilastrar. Den ursprungliga inredningen var mycket enkel, ett kors på en kulle som stod på altaret och en äldre predikstol, som man övertagit från Arnäs kyrka. Korset finns bevarat i tornet. Under 1880-talet tillkom den nuvarande inredningen, altarbord, altarring, predikstol, bänkinredning och läktaren. Altartavlan "Kvinnorna vid graven", en kopia av altartavlan i Molde, målad av Charles Bylander insatt 1910. Bylander stod även som mästare till tavlan ovanför, "Det nya Jerusalem", motivmässigt en fortsättning av altartavlan. Ursprungligen eller från 1882 fanns där ett troligtvis målat lamm med korsfana eller korsstav. Prediksto-len sänkt och försedd med ny trappa och ljudtak ritade av Erik Lundberg 1930.
Öppen bänkinredning samt läktare från 1880-82. Läktartrapporna inbyggda sedan 1930. Orgelfasaden, med senare tillbyggnader på sidorna, härstammar från 1886 års orgel. Det nuvarande orgelverket byggt 1954.