Stäng fönster Uppsala kn, VÄNGE 2:28 VÄNGE PRÄSTGÅRD

Historik
Prästgårdsbyggnaderna ligger samlade kring en gårdsplan. Huvudbyggnaden av timmer uppförd 1849-50, med sexdelad planlösning, är i två våningar med sadeltak och frontespis i tidstypisk empirestil, i utformningen påverkad av den nya träarkitektur som utvecklats i Uppsala under 1830- och 40-talen. Huvudbyggnadens bottenvåning kan utgöra resterna av en äldre manbyggnad. Fasaden var från början målad med gul oljefärg direkt på timret, men har senare klätts med panel. Byggnaden utgör en av de tidigaste exemplen på en prästgård som är uppförd i två våningar och är den första uppländska prästgård där annat än Falu rödfärg har använts som fasadfärg. Den östra flygelbyggnaden, ursprungligen bagarstuga/brygghus är liksom huvudbyggnaden klädd med gulmålad träpanel. Den västra flygeln, reveterad och putsad i beige färg, fungerar sedan 1920-talet som församlingshem. De båda flygelbyggnaderna är uppförda under 1700-talet. Till mangårdskomplexet hör också den timrade, rödfärgade, tiondeboden samt ett uthus som tidigare varit vedbod och som numera används som garage. I anslutning till ekonomibyggnaderna, omedelbart öster om byggnadsminnet, uppfördes under 1920-talet bostadshus för prästgårdens arrendator.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Uppland, beslut om byggnadsminne, 1993-03-26.