Stäng fönster Ljungby kn, APOTEKAREN 1 LJUNGBY KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan är uppförd 1858-59 efter ritningar utförda vid ÖIÄ 1854, troligen av Albert Törnquist. Bygget påbörjades av byggmästaren Jonas Malmberg och fullföljdes av murmästaren P Jonsson, Växjö. För snickeriarbetet svarade J Heslén. Invigningen förrättades den 8 september 1861 av biskop Henrik Gustav Hultman. Den nya kyrkan ersatte en medeltida stenkyrka, som var belägen på nuvarande gamla kyrkogården.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med absidialt kor i väster samt torn i öster. Planformen överensstämmer med den fastställda ritningen. Senare förändringar är att en ny och större sakristia 1964 ersatte den ursprungliga vid långhusets nordvästra hörn samt att tornet försågs med två envåniga toureller som nya utrymmen i anslutning till vapenhuset. Uppförd av sten, spritputsad och avfärgad i gulbrunt med vit slätputs i omfattningar, hörnmarkeringar och listverk. Taken täckta med kopparplåt, ursprungligen skiffer. Även lanterninen är numera inklädd med koppar.

EXTERIÖR - Uppförd i tidstypisk blandstil utan några större avvikelser från 1854 års ritning. Vid 1965 års renovering förändrades exteriören dock genom de nämnda tillbyggnaderna. Vidare försågs tornets lanternin med en högre spira, de runda urtavlorna utbyttes mot fyrkantiga och de omgivande korsformiga blinderingarna togs bort.

INTERIÖR - Interiören är kraftigt förändrad i samband med renoveringarna 1899, 1926 och 1964-65. Från den sistnämnda härstammar korpartiets utformning samt bänkinredningen. Altarprydnaden, en triptyk i mosaik, är utförd av Sven Ljungberg. Korfönstrens glasmålningar tillkom däremot vid sekelskiftet medan takens dekorationer utfördes 1926 av Alf Munthe och Alexander Roos. Predikstolen och läktaren är troligen samtida med kyrkan. Predikstolen hade ursprungligen uppgång från sakristian. Orgelfasaden härstammar från Carl Elfströms orgel från 1873.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993