Stäng fönster Båstad kn, FÖRSLÖV 30:1 FÖRSLÖVS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd år 1850 efter ritningar av W Westesson, bearbetade av Fredrik Wilhelm Scholander. Invigd 1851. Tornet uppfört 1755 till den äldre kyrkan.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd sakristia i öster. Brett västtorn med huvudingång samt separat ingång på nordsidan till klockvåningen. Separat ingång till sakristian.

Uppförd av gråsten med friser och fönsteromfattningar i oputsat rött tegel. Tornet oputsat, i övrigt putsad och vitkalkad. Koppartak.

EXTERIÖR - Byggd efter 1849 års ritningar. Tornet förblev dock oputsat och föreslagna friser och rosettfönster utfördes inte heller.

INTERIÖR - Utförd ursprungligen helt efter Scholanders ritning med brutet trätak och altarkors på ett rikt dekorerat altare i en nisch med stuckdekor och stjärnbestrött valv. I bågen över nischen ett målat bibelspråk och på korväggen stuckdekor. Genom renoveringen 1952-61, då även korväggens målade utsmyckning av Pär Siegård tillkom, förändrades kyrkorummet kraftigt. Endast altarringen, predikstolen och läktaren återstår av den äldre inredningen.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.