Stäng fönster Umeå kn, HOLMSUND 4:65 HOLMSUNDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Vid kusten söder om Umeå anlade Dickson & Co på 1850-talet en lastplats för virke. Hit flyttades även timmersågar. Successivt bildades ett samhälle på platsen. För de anställda byggdes här Holmsunds kyrka 1862-63 av byggmästare Johan Petter Lundberg från Teg efter komminister Johan Anders Linders ritningar med Sorsele kyrka som förebild. Den tjänade som brukskyrka fram till 1918, då den skänktes till Holmsunds församling som bildats samma år. Holmsunds kyrka står på en höjd. Den är en treskeppig hallkyrka av trä och i nyklassisk stil med rik panelarkitektur exteriört. Koret är lägre än långhuset och har polygonal avslutning. I väster reser sig ett torn med lanternin och spira. Linder har även utfört de förgyllda sniderierna på predikstol och läktare. Koret täcks av ett hjälmvalv, mittskeppet har tredingstak och sidoskeppen plana tak. Sakristian, byggd 1920 står i norr. 1955-56 restaurerades kyrkan under Georg Rudner och förändrades interiört. I samband härmed insattes altarskåpet, ett verk av Torsten Nordberg. I mitten av 1980-talet byggdes församlingslokaler intill kyrkans sydvägg.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999. Reviderat i samband med inskrivningen 2003