Stäng fönster Strömsund kn, STORA BLÅSJÖN 2:30 ANKAREDE KAPELLPLATS

Historik
HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA. KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA - Kapell beläget invid Stora Blåsjön och avsett för nomadiserande samebefolkning och bofasta. Kyrkogården kring kapellet, som är det andra kapellet på platsen, invigdes enligt uppgift 1820. Kring kapellet finns den samiska kyrkstaden med ett 20-tal kyrkkåtor. Dessutom finns präststuga och andra kyrkstugor. Platsen har kulturvärden av riksintresse.

I: Träkapell uppfördes på den tidigare invigda begravningsplatsen på lokalt initiativ någon gång mellan 1785 och 1820 och revs 1895. Kapellet bestod av en enkel timrad stuga, täckt med torvtak. Rektangulär plan med ingång vid ena gaveln. Intill stod en låg klockstapel.

II: Nuvarande träkapell uppfördes 1895-96 av byggmästaren F. J. Svensson efter ritningar av Herman Theodor Holmgren. Det består av långhus med rak östvägg, sakristia vid östgaveln och torn i väster med sadeltak och spetsig spira. Ingång i väster. Kyrkan täcks av vitmålad ytterpanel. Långhus och sakristia har sadeltak. Tornet täcks av sadeltak med drakhuvuden på nockändarna, krönt av takryttare med spetsig spira. Ytterväggarna har fältindelad, vitmålad panel. Kyrkorummet täcks av tredingstak. Altartavlan med Jesus stillar stormen som motiv målades av Helge Lindén och uppsattes 1953-54. De öppna bänkarna, predikstolen och läktaren i väster härrör sannolikt från byggnadstiden. 1953-54 moderniserades interiören och den nuvarande laserade innerpanelen tillkom. En goticerande mönsterlagd panel på altarväggen, krönt av ett kors, utgjorde före dess altaruppsats.

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 -Rivet 1895. Ett enkelt timrat kapell uppfört på den gamla samiska samlingsplatsen i vid Ankarälvens utlopp i Stora Blåsjön. Begravningsplatsen invigdes 1820 och osäkert är om kapellet uppfördes först då eller om det som traditionen förtäljer tillkom redan 1785. Kapellet, som enligt hörsägen föregicks av en stor stuga med två rum, varav det mindre för prästen, tjänade samerna i omnejden och de fåtal bofasta i närheten av Ankarede, som hade för lång väg ned till sockenkyrkan. En enkel fristående klockbock bar upp klockan från 1825. Kapellet förföll under 1800-talets senare hälft alltmer och revs för att ge plats åt det nya kapellet som byggdes 1895.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär byggnad med sakristia. Huvudingång på ena gaveln.
Var uppfört i timmer med torvtäckt tak.

EXTERIÖR - Mycket enkel exteriör av närmast profan karaktär med omålade timmerväggar och små fönster.

INTERIÖR - Timmerväggarna var interiört avjämnade med ett gammaldags skavverktyg, "pjål", så att de tycktes vara hyvlade. Altaret var ställt mot det inre gavelfönstret. Rektangulär vek altarring bestående av knäfall utan klädsel samt ett skrank i form av tre vågräta slåar, uppburna av fyra släta stolpar. Vidare fanns där nummertavla, predikstol och bänkar. Allt var av enklaste beskaffenhet, slätt och omålat.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland