Stäng fönster Eslöv kn, TROLLENÄS 1:4 TROLLENÄS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Byggd 1860-61 som gemensam kyrka för de 1860 sammanslagna socknarna Näs och Gullarp. Gullarps kyrka revs i mitten av 1850-talet. Näs kyrka, som ansågs vara för liten för de bägge församlingarna, fick dock stå kvar. Byggherre vara friherre Nils Trolle, som även ombesörjde ritningar från den danske arkitekten J J Eckersberg. Kyrkan är ett intressant exempel på ett delvis privat initiativ till kyrkobyggande under perioden och det är troligen också närheten till godset Trollenäs som gjort att kyrkan bevarats så pass intakt.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med en rektangulär utbyggnad i öster innehållande kor, omgivet av sakristia, och i norr en loge för slottsherren. Torn i väster med huvudingång. På båda sidor om tornet finns i långhuset ingångar genom trapphus till västläktaren. Numera är ena trapphuset omgjort till förråd. Separata ingångar finns även till sakristian och logen från söder respektive norr.

EXTERIÖR - Byggd enligt 1855 års ritning med vissa avvikelser ifråga om fasadmaterial och dekorativa element. Genom att byggnaden är ritad av en danska arkitekt uppvisar den, inte minst exteriören, drag som avviker från periodens svenska kyrkoarkitektur. Få senare förändringar har skett; korfönstren är numera endast synliga som nischer i muren och sakristieingången har i senare tid ersatts med en ny, utdragen i fasadlivet.

INTERIÖR - 1855 års ritning visar ett plant kassettak, vilket dock ersattes av ett fältindelat tunnvalv. Även väggarna har en dekorativ fältindelning. Förutom de igensatta korfönstren och förvandling av de små trapphusen under läktaren till större enheter samt flyttning av predikstolen från den östra väggen till långhusets sydvägg är kyrkorummet i princip oförändrat. Bakom altaret står en kopia av Thorvaldsens "Kristus". De två främre bänkraderna är slutna samt har vändbänkar, tillkomna 1888. På bänkdörrarna ätten Trolles vapen.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.