Stäng fönster Eksjö kn, GULDSMEDEN 1 GULDSMEDSGÅRDEN

Historik
EKSJÖ STAD - NORRA STADSKÄRNAN - Eksjö växte fram som stad under medeltiden. År 1568 brann staden ned och återuppbyggdes på sin nuvarande plats med en stadsplan av senmedeltida typ. Staden hade vid denna tid en mycket lantlig prägel. Först under 1700-talet började invånarna i Eksjö att i större utsträckning uppföra hus i två våningar. År 1856 brann Eksjös södra del och en ny stadsplan upprättades. Den tog hänsyn till tidens ideal med bl a bredare gator för att värna hygien och motverka stadsbränder. I Eksjös stadskärna förenas två skilda stadsbyggnadsepoker som ger möjlighet till intressanta jämförelser av byggnadssätt och stadsbild. Den norra delen av stadskärnan med sin ålderdomliga småstadsbebyggelse, blev tidigt uppmärksammad för sina kulturhistoriska värden. Bebyggelsen, som bland annat består av en rad stora borgar-, handels- och hantverksgårdar, har i stor utsträckning behållit sin ursprungliga prägel, som i en del fall går tillbaka till 1600-talet.

GULDSMEDSGÅRDEN 1, GULDSMEDSGÅRDEN - Den s.k. Guldsmedgården i Eksjö, består av tre längor och en källare under gården. Gården kan vara från 1700-talet och den hade i så fall ett brutet tak då. På 1830-talet ny- eller ombyggdes gården och den fick då sitt nuvarande utseende. Gården renoverades på 1960-talet varvid bl.a. ett gårdshus revs, källaren tillkom och flera inre förändringar skedde. Utmed Norra Kyrkogatan och Norra Storgatan finns två längor uppförda i timmer i två våningar. Mot söder finns en flack frontespis och en balkong. Längornas fasader har locklistpanel med rundade locklister. Längorna har helvalmade sadeltak belagda med tegel och vilar på socklar av putsad sten. Utefter Arendt Byggmästares gata finns en något lägre länga uppförd av timmer i två våningar. Längans fasad har locklistpanel med rundade locklister. Längan har en körport och mot gården vetter en balkong. Bakgårdens marknivå höjdes i samband med uppförandet av källaren under gården.

Byggnadsminnet ligger inom den del av den norra stadskärnan i Eksjö som genom beslut, daterat 1993-09-20, har ett utpekat och avgränsat skyddsområde. Beslutsdokumentet finns under anläggningen: Eksjö kn, GATUMARKEN I DEN NORRA STADSKÄRNAN I EKSJÖ

KÄLLOR: Beslut - Angående byggnadsminnesförklaring av den s.k. Guldsmedsgården på Guldsmeden 1 i Eksjö, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1993-09-20. Dnr 221-11044-92
Beslut - Angående skyddsområde för byggnadsminnen i den norra stadskärnan i Eksjö, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1993-09-20. Dnr 221-5238-93