Stäng fönster Ydre kn, TUNARP 4:1 TUNARPS GÅRD

Historik
Vid medeltidens slut ägdes stora delar av Lägerbobygden av klostren i Vadstena och Vreta. I samband med reformationen drogs godsen in till Kronan och större delen av gårdarna i Lägerbo förlänades 1621 till landshövding Stellan Mörner. Släkten köpte upp ytterligare gårdar och ägorna delades omkring 1670 upp på två huvudgårdar, där Tunarp var den ena, och gården tilldelades privilegiet som säteri under 1670-talet.
En lantmäterikarta över Tunarps säteri från 1693 visar att gårdens struktur till stora delar var densamma som idag. Den stora skillnaden är att ladugården, som 1693 låg nordväst om mansgården, senare flyttats till öster om landsvägen. I övrigt finns huvudbyggnaden och en flygelbyggnad i "säthegårdens" södra begränsning samt de båda fyrkantsbodarna utritade. Här finns även en nordlig allé, som då ledde till ladugården och en sydlig allé till huvudbyggnaden. Norr om södra allén ligger humlegården och söder om allén troligen fruktträdgården. Alléerna och rester av trädgårdarna med tydliga murar finns kvar idag.
Idag delar vägen mellan Österbymo och Eksjö gården i två delar, med mansgårdsdelen lägre belägen väster om vägen och ladugård m m öster om vägen. Den södra allén går rakt mot huvudbyggnaden och flankeras av två envåniga flyglar samt ett knuttimrat avträde. I anslutning till norra allén ligger ett magasin. Öster om vägen ligger vagnbod, ladugård, sentida djurstall och en arbetarbostad med mindre uthus.